MENI
25.3.2013

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić obratila se učesnicima Konferencije "Platforma za suzbijanje rizika od katastrofa BiH"


Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić pozdravila je učesnike Prve konferencije na temu: „Platforma za suzbijanje rizika od katastrofa BiH“, koja se održava 25. i 26.marta 2013. godine u Sarajevu.

Ona je istakla da je pitanje smanjenja rizika od katastrofa u BiH prvorazredno pitanje od nivoa lokalne zajednice do entiteta, koji imaju ne samo ustavnu obavezu nego i odgovornost za funkcioniranje neophodnih mehanizama za suprotstavljanje rizicima od katastrofe.

Ključna odgovornost Ministarstva sigurnosti BiH je da vrši uspješnu koordinaciju u cilju uspješnog djelovanja svih organizacija i institucija uključenih u sistem civilne zaštite na entitetskim nivoima. Isto tako, naglasila je da treba pojačati civilno – vojnu saradnju naročito sa aspekta većeg angažiranja Oružanih snaga BiH, koje bi se sa raspoloživim helikopterima trebale više uključiti u gašenje požara u BiH, te pomoći lokalnom stanovništvu u vrijeme zimskih nepogoda.

Smanjenje rizika od katastrofa mora postati jedan od prioriteta svim organima vlasti u BiH.

Tokom konferencije, Majkićeva je održala sastanak sa gosp. Margaret Wahlstrom, specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN za smanjenje rizika od katastrofa. Također, gospođi Majkić danas je uručena Zahvalnica za doprinos u pripremi za održavanje današnje konferencije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću